Menu

Zanimanje – Maestro di Sauna

Hotel Valserhof, Vals, Italija
Hotel Valserhof – Vals, Italy
Da li ste čuli kad za to zanimanje? Nije šala… Fakat postoji!!! Ja sam to otkrila prije 15-20 godina na zimovanju u južnom Tirolu u Italiji. Tada sam pomislila da je to samo jedan čudak koji se zabavlja mlateći zrak u sauni na grupu ljudi….. Od toga svega je istina samo da je stvarno izgledao kao pravi čudak.
Godinu poslije nađem tog istog čudaka ponovno i kroz priču sa drugim gostima čujem da radi kao Maestro di Sauna u Baden-Badenu….
Na njemačkom to zovu Aufguss što znači “infuzija” je doživljaj u sauni kojeg radi maestro saune (samo da pojasnim malo). Na hrvatski bi se sve to moglo prevesti kao parni mlaz (valjda, nakon 35 godina u inozemstvu i osnovni hrvatski mi je postao kvantna fizika)
Na talijanskom Gettata di vapore 
Taj “Aufguss “ nije bilo ništa drugo nego polijevanje običnom vodom užareno kamenje i zatim mahanje ručnikom. I tada mi se već svidjelo bez dodatnih ceremonija… jer to polijevanje vodom znači  stvara više vlage u zraku, a mahanje ručnikom od gore prema dolje znači da se hvata toplotni val i usmjerava na goste što sve skupa pretvara u 15 minuta ludog znojenja.
S obzirom da sam ljubitelj saune dosada sam bila na svim mogućim eventima kad mi se pruži prilika.
A sad sa vam želim podijeliti ovaj zadnji, jer me se posebno dojmio. Znači tek sam stigla taj dan i nakon 7 sati putovanja i umora odmah su mi dali program hotela za cijeli tjedan i među ostalim događanjima, tu istu večer:
U 17.00 “Aufguss“  + Peeling u turskoj kupelji
U 18.00 “Aufguss“ u Sauni
WUUUUAAAAUUUUUU!!!!!!!!
Maestro se zove Christian i odmah sam shvatila da će biti veselo. Dok je on zračio hammam i pripremao sve potrebno, mi  gosti smo stajali uredu kao mališani u školi i čekali da možemo ući. Bilo nas je oko 12-15 osoba (jer veći broj nije stao).
Prvenstveno nam je održao predavanje o važnosti turske kupelji i kategorična zabrana ulaska sa kostimima i japankama
Prvih 5 minuta je samo mahao ručnikom da bi se što prije oznojili, a zatim je svakom od nas podijelio mješavinu soli i kave, da se počnemo trljati po cijelom tijelu (osim lica i glave) i objasnio kako sol skida stare čestice sa tijela a kava istodobno vuče vodu iz tijela. Žene mislim da mi zavidite sada.. Mi koje se vječito borimo sa zadržavanje vode u tijelu i znam da potpuno razumijete moju sreću.
Bazen "smrti", Hotel Valserhof, Vals, Italija
Bazen “smrti”, Hotel Valserhof, Vals, Italija
Znači narednih 10 minuta trljanja i njegovog mahanja mislim i da onaj najgori celulit bi vikao upomoć.
Tuširanje samo za ispiranje onog šta je ostalo od soli i kave, pa izlazak na snijeg, osvježenje u bazenu sa prirodnom temperaturom za najhrabrije (mislim da je bilo negdje oko -2) i posluga svježeg narezanog voća. Nikada voće nije imalo takav super okus kao nakon toga. Po želji topli  smirujući napitci ili voda.
Malo lijepog odmora na ljuljačkama ili na toplim vodenim madracima i već 18.00 sati novi “Aufguss” može početi.
Sad je red za saunu… Ponovno smo u redu dok se zrači, sad nas je 25 i svi se uredno posjedamo sa našim ručnicima. Ponovno predika da se mora biti totalno gol i bez  gumenih natikača (njih par se pokušalo prošvercati) jer na tako visokoj temperaturi i velikom postotku vlage bi udisali plastiku i gumu umjesto savršenih eteričnih ulja. Naročito je rekao da uvijek ima najviše problema sa Talijanima i Francuzima što se tiče golotinje. Došlo mi je da se puknem smijati …..a šta bi tek bilo da dođu Hrvati….(ali o tome u drugom blogu)
Prv “aufguss” ……kugla  snijega natopljena mentom (ulje) i stavljena da se rastopi na užarenom kamenju, mahanje i već počinje prvo znojenje. Christian izlazi van ,vraća se sa pivama i pocinje dijeliti svima u sauni i da moramo početi piti odmah jer ćemo se tako još više znojiti, a piva je i odličan diuretik… Dakle..!!!!
Ponovno infuzija sad sa kuglom natopljenom eukaliptusom i mahanje mahanje mahanje.  Muzika je sve glasnija i glasnija.
Christian ponovno izlazi na momenat i vraća se sa kantama punim drobljenog leda. Zadnja infuzija, ne znam više koje ulje i dok se priprema mahati, 3-4 osobe napuštaju saunu,  počinje nas gađati ledom u količinama da se i protrljamo.. Jaoooooo koji užitak!!! Christian kaže da zatvorimo oci, pokrijemo bradavice (zbog previse vlage jako peku) i da pjevamo zajedno sa njim dok maše ko luđak…
Da li se jos  sta mora reci?? Vrlo vjerovatno zvuči ko Voodoo obred :)))
Ja osobno ne mogu dočekati novi event sa Christianom za 3 dana što ce ujedno biti i moj zadnji dan u planini.
Ako mislite da sam  ja luda, ne smeta mi, mogu vas shvatiti. Sve do momenta dok ne probate nešto ovako, nemoguće je objasniti i dočarati osjećaje…
Vrlo je lako saznati više o dobrobiti saune i turske kupelji… Javite se…Pišite…
U svakom slučaju Aufguss ili Maestro di Saune je osoba koja vodi različite tematske sauna evente. Kako su prolazile godine, tako je Aufguss svake godine donosio nešto novo i usavršavao se, a ja sam postala stalan gost.
Sada trenutno svaki hotel koji imalo drži do svoje reputacije u Sud Tirolu ima svog Maestra i interesantne programe koji ostavljaju bez riječi…
Ahhhh…. Jedva čekam iduću zimu!