Menu

Leđa od stogodišnjaka i “servis” kod Šamana

Shama Tsentsak – Wikipedia

 

Da li postoji osoba koja je u ugostiteljstvu više od 10 godina, a da ne pati od križobolje, bolova u vratu, različitim kostoboljama, proširenih vena itd.? E pa ni ja nisam pošteđen toga! 20 godina u kuhinji, non stop na nogama, velik broj radnih sati, nepravilno dizanje gajbi bla bla bla nagradile su me bolovima u donjem dijelu leđa, koje su mi prije 2 godine dijagnosticirali zbog oštećenog diska. I tako bez puno daljnjeg dramatiziranja, ovaj tjedan sam rikavao od bolova i nesanice (rijetki slučaj da je zbog bolova a ne zbog bivših), odlučio sam otići jednom maseru koji se igrom slučaja našao u ovo vrijeme u hotelu.

Ukratko, Manuel, španjolac, 58 godina, sitne građe, mršav, napustio školovanje jer smatra školski sistem manipulativnim, nije se cijepio jer je to velika laž za kontrolu čovječanstva, antene, okrugla i ravna zemlja i sličnim stajalištima, proveo je nekoliko godina kod nekog šamana u Peruu, koji ga je naučio svačemu. Uglavnom, 3 puta godišnje dolazi u Švicarsku u hotel gdje radim, ostaje 10-tak dana i masira. Dobio sam informaciju da dolazi, ali nisam bio zainteresiran dok mi kolegica nije ispričala da nije tipični maser već i bioenergičar, šaman i još svašta nešto i da je jako dobar. Leđa su već stvarno ubijala i Manuel je bio zadnja opcija prije doktora.

Nakon upoznavanja i cigarete, i monologa o cijepljenju, školskom sistemu, ravnoj zemlji i antenama, otišli smo u sobu za masažu. Obavijestio sam ga da sam prije 2 godine radio MRI i da su mi našli diskopatiju koja nije za operaciju, ali da moram vježbat. Moš mislit! Kao i svaki tipični balkanac, vježbao sam 5 dana dok me nisu popustili bolovi! Pustio je sa mobitela spiritualnu muziku i nakon dugotrajnog pranja ruku, prislonio je ruke na moju glavu i tako držao nekoliko minuta, zatim na vrat, a potom je krenulo ispipavanje kralježnice cijelo vrijeme mrmljajući. Isuse Kriste!!! Frajer me UBIO! Masiranje se sastojalo od pritiskanja određenih mišića, popraćeno strašnim bolovima i preskakujući sa ramena na donji dio kralježnice, pa na vrat, pa na glavu pa gornji dio kralježnice, svaki dio je završavao trzajem ruke ili pucketanjem prstiju, a svaki moj jecaj u bolovima je popratio uz mrmljanje dubokim glasom yes, yes, yes, yes ili sorry, sorry, sorry, sorry, ili mmm, mmm, mmm, mmm ili MRI, MRI, MRI, MRI podsmijehujući se….??? Vjerovatno aludirajući na odlazak doktoru kao promašaj s obzirom da on nikad nije bio kod doktora, kako kaže.  Suze teku na oči od bolova, trnci toliko jaki u rukama i prstima da boli, znojem obliveno lice, svaki malo mi ponavlja breathe, breathe, breathe, a bolovi su takvi da ne možeš ni disat. Svaki put kad mi je prošlo kroz glavu da će masaža trajat sat i pol, mi je bilo još više muka. Ispritiskao mi je svaki mogući mišić na tijelu: od leđa, vrata, lica, ruku, nogu, stopala, kukova, prstiju….Sve! Okrenem se na leđa…jedva… počne mi povlačit vrat istovremeno pritiščući točku ispod prsnog koša zadrži 10-tak sekundi pa pritisne na trbuh pa pusti. Pokrio me dekom i otišao prat ruke i izašao. To je ono što sam čuo, jer oči nisam mogao otvorit. Ležao sam nekih 15-tak minuta sa povremenim nagonom na povraćanje, pa prođe, trnci u cijelom tijelu. Nekako sam se ustao, slab da ne mogu bit slabiji, vidim da je sve to trajalo 2 sata, istuširao se hladnom vodom da malo dođem k sebi, obukao se i vratio na posao bez sposobnosti za razmišljanje.

Zaključak: Manuel me ubio do te mjere da me sve boljelo više od leđa, nekoliko masnica na tijelu i generalno odličan osjećaj. Ponovio mi je više puta da se moram istezat svako jutro (to isto mi je rekla i fizioterapeutkinja prije 2 godine nakon viđene MR snimke), meditirat i tuširat svaki dan! Tuširat svakodnevno??? Pa to je normalno, kaj ne? Ali mi je bilo jasnije kad sam se sjetio da sam u Švicarskoj, a to nije praksa kod većine švicaraca. Danas sam odradio istezanje, meditiranje… ne znam kak se to radi, pa da vidimo koliko će to potrajat kod tipičnog balkanca.